18.5.08

Helsinki helmepoed / Bead shopping in Helsinki

Kuna oli ette teada, et Helsinki lähetuse ajal ka vaba aega antakse, tuli seda sihipäraselt kasutada - esiteks kaalu koristamise eesmärgil palju jalgsi käia ja et see käimine ka motivatsiooni momenti kannaks, käia poest poeni.

Eeltöö osas aitasid mind toredad inimesed Helmetti helmefoorumist.

8. mail startisin õhtul ja jõudsin esimesena Hobby Pointi nimelisse poodi.
No on see alles koht! Rahakott võiks soovitavalt olla hää jämmeda toikaga seljas... Minu peamiseks eesmärgiks oli täiendada oma metallhelmeste varusid, mis on pehmelt öeldes nigelad. Tore, kui saaks midagi keldi mustritega või... Hobby Pointist natuke sain ka. Veel kaevasin välja paari kõveraotsalisi tange, paki rohelisi krakleehelmeid, messing- ja vasktraati - nagu juuresolevalt pildilt näha:



Seejärel lidusin mööda Fredrikinkatu edasi ja otsisin, silm pulkas pääs, millal tuleb Iso-Robertinkatu ristmik. Üks kangapood jäi ka tee pääle, aga sellest ma lidusin targu mööda, mine tea, millise põõna see veel eelarvesse oleks virutanud.

Iso-Robertinkatu tänaval on kaks hüva helmepoodi - Idän Helmi ja NaNa. Idän Helmi pood on mõnusalt pisike ja hästi armsa teenindajaga. Vaatasin kõigepealt lambihelmeid, aga ilusat punast tooni hetkel ei olnud. Ostsin paar pakki rohelisi FP helmeid, ühe paki läbipaistvaid osaliselt kuldseid FP helmeid, 5 suurt (´a 2.60 EUR) ahhaati ripatsite jaoks ja 3 viimast vaskset roosikaunistusega piiiisikest pealuud:


Pealuuke lähemalt ka:


Kell oli 17:55, NaNa paneb teadupärast 18:00 uksed kinni... Mida teeb üks helmesõber? Õige: sprindib! 100 meetrit stilettojooksu! NaNa uks oligi õnneks veel lahti - ja nagu kohapeal selgus, ei olnudki plaanis niipea ust kinni virutada, sest pesakond naisi istus Beadaloni kaelakeealustega ümber laua ja harjutasid keede tegemist. Huuh, kui miski on vedamine, siis näiteks see.

Igatahes läks silmade eest plaksti kirjuks. Kõigepealt pakuti tükikaupa poolvääriskive - valisin krüsokolla kuulikesed ja opaliidist ovaalid. Ja 5 valmis ripatsit, mis olid hetkel sooduspakkumises, ´a 1 EUR. Edasi lambihelmeste kallale, leidsin hästi ilusad puna-kuldsed ja rohe-hõbedased. Cloisonne helmeid oli ka väga ilus valik, ostsin kahesuguseid. Pilt saagist ka:



Ja suured opaliit-ovaalid lähemalt ka:



Järgmise päeva lõunapausi sisustasin samuti lippamisega, kui tuli jõuda Music Hunterisse, Indiskasse, Stockmanni raamatupoodi - ja Helmetti's soovitatud Zen Zulu poodi, kus võiks ka midagi olla.

Oli! Ma ei ole kusagil näinud nii kliendisõbralikku väljapanekut helmestest ja poolvääriskividest. Selleks oli kaks kena sahtlikappi, mille sahtlitel täpselt kirjas, mis värvi helmeid või kive see sisaldab. Kassas maksmise lihtsustamiseks on pakkuda topsikestega kandik, igal topsil hinnanumber peal, nii et soovitud helmed saab vastava hinnaga topsikesse paigutada. Tükk aega keerutasin peos paari karneooli ja suuremaid sodaliiditükikesi, ostsin aga matid vikerläikega klaashelmed ja läbipaistvad kullakirjalised helmed, mille jaoks kindlad plaanid juba olemas:



Käisin ka Sinooperis, kus olid Kluuvi keskuse üleüldise hinnapeo raames samuti allahindlused, aga metallhelmeid seal ei olnudki ja puithelmeste valik oli liiga suur, et ma suudaksin jooksuga otsustada, milliseid tulevaste silmusemärkijate jaoks soetada.

Sinellisse ei jõudnud... Seekord.

Kokkuvõttes oli igati tulemuslik reis, sain parema ülevaate Helsinki helmepoodidest ja sealsetest hindadest, eriti aga võimalusest osta poolvääriskive tükikaupa IRL, mitte online. Helsinki helmesõltlased, te olete õnnega koos!

And now my report on bead shops in Helsinki, meant in gratitude for the nice helpers from Helmetti site.

They suggested I'd go to Hobby Point, Idän Helmi, NaNa ad Zen Zulu. I also managed to get to Sinooperi, but not to Sinelli - something has to be left for the next time I visit Helsinki, right?

So, the first place I stopped by was Hobby Point at Fredrikinkatu. What a shop! Anything a craftster would want, be it something for beading, sculpting, wire twisting, paper craft etc. The Indian bead mixes were interesting. I bought some metal beads, copper and brass wire, a pair of pliers and a big pack of green crackle beads.

The next stop was Idän Helmi at Iso-Robertinkatu, where I bought some FP beads, 5 agate beads and 3 last copper sculls.

And the time was 17:55... NaNa was supposed to be closed at 18:00. Question: what does a genuine bead freak do? Answer: RUN! 100 metres on stilettoes, don't try this at home! But the door was open (and not to be closed any time soon since there was a bead necklace course taking place there). I wish I had more time to admire the good selection there... But as I didn't want to waste the shopkeepers' time, I picked 5 chrysocolla beads, 3 big opalite ovals, some cloisonne beads and lamp beads. And of course I could not look past the discounts, so I chose 5 pendants, 1 EUR each.

The next day I managed to get to Zen Zulu, too. Their bead display is very convenient for customers, I'd say. My choice was a handful of matt rainbow beads and clear glass beads with golden lustre.

I also went to Sinooperi, but that was the one shop I didn't buy anything from. There were no metal beads available and the selection of wooden beads (perfect for stitch markers) was too wide for a person who was already looking forward to lunch :D

So next time I come to Helsinki, I already know, how much money to bring along and where to spend most of it! And I have some shops listed to be visited then, too - for example, I didn't manage to go to Sinelli.

Keep up the good work!

4 comments:

monika said...

Tõesti hää ülevaade lahetagusest helmeturust:)...

tsunaami said...

Ohh, hea, et minna pole veel selliseid poodisid üles leidnud ... see oleks täielik krahh minu rahakotile :D

MARRE said...

soh, nüüd on küll tunne, et peaks helsinkisse asja tegema...

Industriaallumehelbeke said...

täiesti võrratud pealuud